Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

FELA ANIKULAPO KUTI


Fela The New Musical! In this new musical, directed and choreographed by Tony Award winner Bill T. Jones with a book by Jim Lewis and arrangements by Aaron Johnson and Antibalas! 37 Arts Theatre ΝΥ.

Performances Begin August 5th!











Fela Anikulapo Kuti, γεννημένος στην Abeokuta της Νιγηρίας το 1938. Τραγουδιστής - συνθέτης, τρομπετίστας, σαξοφωνίστας, πιανίστας, bandleader, και πολιτικός. Ο Kuti ήταν ένας από τους πιό αμφισβητούμενους μουσικούς της Αφρικής και καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του συνέχισε να παλεύει για τα δικαιώματα του απλού ανθρώπου παρά το διασυρμό του, την κατασυκοφάντηση ακόμα και τη φυλάκιση του από την κυβέρνηση της Νιγηρίας. Γεννημένος απο Yoruba γονείς, ο Kuti επηρεάστηκε έντονα και από τους δύο, η μητέρα του Funmilayo Kuti , υπήρξε μια ηγετική προσωπικότητα, μια φεμινίστρια ενεργός στο αντιαποικιακό κίνημα. Όλα τα αρχεία του χαρακτηρίζονται από κρίσεις για πολιτικά γεγονότα και συζητήσεις για την προσέγγιση του παν-Αφρικανισμού.
Το 1954, ο Kuti ξεκίνα την μπάντα Cool Cats ως τραγουδιστής παίζοντας highlife. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο Kuti αναπτύσσει τον ασυνήθιστο ήχο του, που τον περιγράφει ως highlife-τζαζ. Το 1968 ο Kuti αναγγέλλει την άφιξη του afrobeat και μέσα στο έτος με μια δεκάμηνη περιοδεία στις ΗΠΑ διαδίδει το νέο αυτό ήχο και ο ίδιος επηρεάζεται καταλυτικά από την αμερικανική τζαζ. Όταν επιστρέφει στην πατρίδα του ανοίγει ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης το The Shrine και αλλάζει το όνομα της μπάντας του σε Africa 70 (και αργότερα σε Egypt 80). Με τις μπάντες αυτές πρωτοπορεί με την χαρακτηριστικά τεράστια διάταξη του σχήματος που αποτελείται, από πολλούς τραγουδιστές και χορευτές, πολυάριθμους saxophonists, trumpeteers, τυμπανιστές - percussionists και φυσικά πολλούς κιθαρίστες συνδυάζοντας τους αφρικάνικούς ρυθμούς, τις γραμμές τζαζ, με τα πολιτικοποιημένα λυρικά ποιήματα που έγραφε ο ίδιος Η μουσική του ήταν περίπλοκη και παρά την ονομασία που της έδινε ως afrobeat δεν ήταν τίποτε άλλο από υψηλής κλάσης afro-τζαζ.
Ο Kuti ήταν πολιτικός και αντίθετος με την δικτατορική νιγηριανή κυβέρνηση. Το 1979, Kuti ιδρύει το πολιτικό κόμμα του - MOP (Moveαment of the People). Οι στρατιωτικοί επιστρέφουν το 1983 και μέσα στο έτος ο Kuti καταδικάζεται σε πέντε χρόνια φυλάκιση με πρόφαση την λαθραία εξαγωγή συναλλάγματος . Απελευθερώθηκε το 1986 μετά από μια ακόμα μια αλλαγή κυβέρνησης.
Ο Fela Anikulapo Kuti πέθανε το Σάββατο, 2 Αυγούστου 1997, στις 4pm (τοπική ώρα) στο Λάγος της Νιγηρίας. Ο αδελφός του Olikoye Ransome Kuti, δήλωσε:
«Η άμεση αιτία θανάτου του Fela ήταν συγκοπή καρδιάς, αλλά υπήρξαν πολλές περιπλοκές που προκύπτουν από το επίκτητο σύνδρομο ανεπάρκειας αντισωμάτων».
Ο Fela ήταν το άτομο με τη μεγαλύτερη επιρροή στον αφρικανικό κόσμο της μουσικής. Ήταν και θα είναι αναντικατάστατος.




Musical Off Broadway



Fela Kuti More Than Music

Δεν υπάρχουν σχόλια: