Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

NOMO



Afro beat sound of Fela Kuti with equal parts of Sun Ra and The Art Ensemble of Chicago to come up with something brand new and totally uncategorizable.(Ubiquity Records)

Το Ghost Rock είναι το νέο άλμπουμ της κολεκτίβας από το Μίτσιγκαν με το όνομα NOMO. Την παραγωγή του άλμπουμ έχει κάνει ο Warn Defever, και ο ήχος του δεν έχει να κάνει μόνο με το Afrobeat του Fela, ούτε μόνο με το Funk των μακρινών 70`s, το project οφείλει πολλά στους Can, στον Eno, την MIA, όπως στον Francis Bebey, και τους Funkadelic. Με το Ghost Rock , οι NOMO περνούν σε μια νέα φάση , ενσωματώνοντας όλες αυτές τις επιρροές με τον καλύτερο τρόπο, δίνοντας μας ένα σαφώς πιο ώριμο ήχο από αυτόν του προηγούμενου άλμπουμ τους το Newtones. Ο ήχος τους σε πολλά σημεία μου θυμίζει τους Konono για τους οποίους και οι ίδιοι μιλούν πάντα με τα πιο κολακευτικά λόγια. (Konono βλέπε καταχώρηση 8 Απριλιου 2008).


Nomo Nu Tones

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

JACKSON CONTI SUJINHO



To Brazilian Jazz Project Jackson Conti παίρνει το όνομα του από τα επώνυμα των δυο σπουδαίων πρωταγωνιστών του, του Otis Jackson και του Ivan Conti. Ο νεώτερος Otis Jackson Jr, γνωστότερος ως Madlib κέρδισε την φήμη του ως πειραματιστής του Hip Hop συνεργαζόμενος με ταλέντα όπως De La Soul, Ghostface Killah και Talib Kweli. Ο Ivan «Mamão» Conti ιδρυτικό μέλος του τρίο Azymuth λαϊκός ήρωας της samba, σπουδαίος percussionist με συνεργασίες όπως Milton Nascimento και Gal Gosta, είναι μια από τις θρυλικότερες μορφές της Βραζιλιάνικης μουσικής σκηνής. Η αριστοτεχνική μίξη βραζιλιάνικων θεμάτων με τα καυτά beats του Madlib μας δίνει ένα τα πιο αριστουργηματικά άλμπουμ της χρονιάς. Το Sujinho κυκλοφόρησε από την εταιρεία Kindred Spirits των Μάιο του 2008.



Jackson Conti Mamao & Madlib On Studio

SABRINA MALHEIROS



Μετά από την εμπορική επιτυχία με το ντεμπούτο της άλμπουμ "Equilibria", η τραγουδίστρια-τραγουδοποιός Sabrina Malheiros επιστρέφει με το "New Morning", ένα bossa–soul αλμπουμ του 21ου αιώνα που αναμιγνύει την bossa, την samba, την disco και την House για να δημιουργήσει μια περίπλοκη αλλά συγχρόνως θαυμάσια ατμόσφαιρα.
Το "New Morning" είναι αυτό που η Sabrina Malheiros περιγράφει ως περισσότερο "organic" από ότι το `Equilibria", ένα άλμπουμ που οπλίζεται από την παρουσία σπουδαίων μουσικων, ένα άλμπουμ ιεροτελεστία, ένα αριστούργημα. Η Sabrina Malheiros είναι μια ιδιαίτερα ολοκληρωμένη νέα μουσικός που συνεχίζει μια κληρονομιά που ξεκινά από τα βάθη της βραζιλιάνικη μουσικής ιστορίας. Σαν κόρη του Alex Malheiros, του bassist των θρυλικών Azymuth, η Sabrina δεν έχει καμία ψευδαίσθηση για το πόσο σημαντική ήταν η επιρροή του πατέρα της σ`αυτό το νέο μουσικό της ταξίδι. Με τον πατέρα μου στους Azymuth και με παππού τον θρυλικο Sergio Mendes, θα ελεγα παντα οτι ήμουν περιτριγυρισμένη από αυτό το τρομερό samba beat!


Sabrina Malheiros New Morning

JE SUIS VENU TE DIRE QUE JE M` EM VAIS



Ο Serge Gainsbourg είναι η πεμπτουσία του ανθρώπου που δεν φοβάται να δείξει ποιος είναι και τι κουβαλάει στο μυαλό του και στην ψυχή του. Αυτός δεν θα μπορούσαμε να πούμε οτι είναι ένας καλός ορισμός του ελεύθερου ανθρώπου;
Το Je suis venu te dire que je m'en vais είναι κατά την προσωπική μου άποψη ένα από τα καλύτερα δήγματα Pop στην δισκογραφία και μια από τις υπέροχες διασκευές-μεταφορές ποιήματος σε μουσική-τραγουδιστική φόρμα. Βρίσκεται μέσα στο άλμπουμ Vu de l'extérieur και βασίζεται στο υπέροχο ποίημα του Paul-Marie Verlain "Chanson d'Automne" (1866).
Γιά την ιστορία, οι λυγμοί που ακούγονται πρός το τέλος του τραγουδιού είναι της Jane Birkin.


Chanson d'Automne
Paul Verlaine (1866)

Les sanglots longs
Des violons
De l'automne
Blessent mon coeur
D'une langueur
Monotone.
Tout suffocant
Et blême, quand
Sonne l'heure,
Je me souviens
Des jours anciens
Et je pleure.
Et je m'en vais
Au vent mauvais
Qui m'emporte
Deçà, delà,
Pareil à la
Feuille morte.

Je suis venu te dire que je m'en vais
Serge Gainsbourg (1974)

Je suis venu te dire que je m'en vais
Et tes larmes n'y pourront rien changer
Comme dit si bien Verlaine Au vent mauvais
Je suis venu te dire que je m'en vais
Tu t'souviens des jours anciens et tu pleures
Tu suffoques, tu blémis à présent qu'a sonné l'heure
Des adieux à jamais
Oui je suis au regret
De te dire que je m'en vais
Oui je t'aimais, oui, mais
Je suis venu te dire que je m'en vais
Tes sanglots longs n'y pourront rien changer
Comme dit si bien Verlaine Au vent mauvais
Je suis venu te dire que je m'en vais

Je suis venu te dire que je m'en vais

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

MEL CHEREN & WEST END RECORDS





The Godfather Of Disco Mel Cheren.
Rip Melvin Cheren (January 21,1933 – December 7 2007)

Στό ντοκιμαντέρ με βάση την αυτοβιογραφία Mel Cheren ¨My Life and the Paradise Garage: Keep On Dancin", ο " νονός της Disco" Godfater Of Disco (G.O.D.) μας προσφέρει μια γοητευτική επισκόπηση της ανόδου και της πτώσης της Dance σκηνής της δεκαετίας του '70, μέσω μιας σειράς συνεντεύξεων με όλα τα καυτά ονόματα της Dance κοινότητας της NY. Ο Mel Cheren ξετυλίγει το νήμα της ζωής του για να εξετάσει τα μουσικά και πολιτιστικά ρεύματα των αρχών της δεκαετίας του '70 που γέννησαν την disco, την συμβολή της εταιρείας του West End σε εκείνη την σκηνή, την άνοδο του Paradise Garage, την επίθεση του VIH/Αids και τον αντίκτυπο του στην πόλη της Νέας Υόρκης. Εστιάζει στα χρόνια που ο Mel έδρασε ως ακτιβιστής χρησιμοποιώντας τη δύναμη της μουσικής για να ενισχύσει την πάλη κατά του Aids και την μεγάλη προσφορά του για τα φιλανθρωπικά σωματεία GMHC και 24Hrs For Life/LifeBEAT.
Παντα πρωτοπόρος, ενεργό στέλεχος και επιζών εως της 7/12/2007. Ο Mel Cheren είναι ο νονός της Underground/Hip Disco.



Trailer For "30 Years Of West End Records"

Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

FANATIX


To "This Thing Of Ours" των Fanatix, είναι μια από τις καλύτερες φετινές παράγωγες στον χώρο της House μουσικής σκηνής. Η αφρόκρεμα των μουσικών και τραγουδιστών της σκηνής από Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ είναι όλοι τους εδώ. Τραγουδιστές όπως η Sara Divine, ο Shaun Escoffery, η Dionne Mitchell και ο Alex Mills μας οδηγούν στα πιο όμορφα soulful ταξίδια με ενα deep techy ήχο που θα ζήλευαν και οι κορυφαίοι του είδους. Οι Fanatix είναι η πρώτη Βρετανική παραγωγή που κυκλοφορεί από την Wax Record, εταιρεία του Kenny Dope. Τα άτομα πίσω από το ηχητικό σκηνικό τους είναι ο πολύς Toni Economides και ένας από τους κορυφαίους μηχανικούς ήχου στον κόσμο ο Albert Menendez. Από τα καλύτερα Dance άλμπουμ του 2008.

Fanatix & Bbe At Herbal

TUOMO


Tuomo my friends! For A Funky Summer!
Ο Tuomo Prättälä (γεννημένος στις 30 Απριλίου του 1979, στο Ελσίνκι) είναι ένας Φιλανδός μουσικός της τζαζ και της Soul ίσως πιο γνωστός για τις συνεργασίες του με τους Quintessence, Q-Continuum, Huba, Τhe Emma Salokoski Ensemble, MP4 και τους Ilmiliekki Quartet. Ο Tuomo άρχισε το πιάνο στην ηλικία των επτά ετών και συνέχισε τις μουσικές σπουδές του με στο στόχο πάντα την Φιλανδική Pop, Soul και Jazz σκηνή. Συνθέτει, ενορχηστρώνει και παράγει μουσική σε όλα τα προαναφερόμενα είδη, καθώς επίσης τραγουδά και παίζει πλήκτρα. Το μουσικό του ύφος αλλά και το στυλ του τραγουδιού του, έχει επηρεαστεί πολύ από τον Prince, ενώ οι άλλες μουσικές επιρροές του περιλαμβάνουν τον Stevie Wonder, τον Curtis Mayfield και τον Marvin Gaye. Κατά τη διάρκεια των χρόνων 2002/2007 κέρδισε δύο διεθνείς διαγωνισμούς της τζαζ και προτάθηκε για τέσσερα βραβεία Jazz-Emma Awards, το αντίστοιχο φινλανδικό βραβείο ενός Grammy. Τον Ιανουαρίου 2007 κυκλοφορεί το πρώτο σόλο άλμπουμ του, με τίτλο "My Thing", από την Texicalli Records.

My Thing


Don't Take It Too Hard

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

FREEMAN & MURPHY


Για τέταρτη χρονιά φέτος το Ιόνιο Πανεπιστήμιο διοργανώνει τη Θερινή Ακαδημία της Jazz και τα Ionian Jazz Concerts σε συνεργασία με το τμήμα τζαζ της Φιλανδίας Sibelious , την υποστήριξη του Δήμου Κερκυραίων και της πρεσβείας των ΗΠΑ, από τις 18/7 έως τις 24/7. Ανάμεσα στους πολλούς ξένους καλλιτέχνες και καθηγητές, δυο ιερά τέρατα της παγκόσμιας τζαζ ο σπουδαίος Αμερικανός σαξοφωνίστας Chico Freeman κι ο μεγαλύτερος εν ζωή τραγουδιστής της τζάζ, ο Νεοϋορκέζος Mark Murphy βραβευμένος με έξι συνολικά Grammy. Εκεί συναντούν τους εξαίρετους κιθαρίστες Richard Smith και Francesco Buzzurro, τον ιστορικό μπασίστα Ron McClure και τους Φινλανδούς stars Jukkis Uotilla και Jari Perkiomaki και μαζί με τους δικούς μας καταξιωμένους μουσικούς Δήμο Δημητριάδη, Βασίλη Ρακόπουλο και Σάμι Αμίρι σκηνοθετούν την πιο τζαζ εβδομάδα του καλοκαιριού στους Κήπους των Ανακτόρων (Art Café) της Κέρκυρας. Guest stars όλοι οι σπουδαστές της Θερινής Ακαδημίας που τζαμάρουν μαζί με τους “δασκάλους” τους μετά τις συναυλίες. Ολονύχτια τζαζ πάρτυ που θα θυμόσαστε για πάντα. Σε εμάς εδώ ο Δήμος Ζακυνθίων παραδίδει μαθήματα αρπαχτής. Αυτοί μας αξίζουν.


Chico Hamilton Interview


Trailer of Mark Murphy DVD

Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

GABRIELE POSO


Ο Gabriele Poso γεννήθηκε στη Σαρδηνία στην καρδιά της Μεσογείου την 22η Οκτωβρίου του 1978 αλλά μεγάλωσε στο Lecce, μια πόλη στο νότο της Ιταλίας. Μετά από σημαντικές μουσικές σπουδές στα “Timba” Institute of Rome μαθητευόμενος του σπουδαίου εκπροσώπου της Αφροκουβανέζικης κουλτούρας και των percussion στην Ιταλία, Roberto “Mamey“ Evangelista, συνεχιζει τις σπουδές του στα Escuela Nacional De Art of Havana Cuba και στο Universitad Interamericana De Puerto Rico στο S.Juan του Puerto Rico. Κατόπιν ξεκινά στην Ευρώπη και στον κόσμο περιοδείες με τον διάσημο καλλιτέχνη Osunlade της Yoruba Records και τον Nicola Conte της Blue Note. Τον Ιανουάριο του 2008 κυκλοφορεί το πρώτο άλμπουμ του, με τον τίτλο “FROM THE GENUINE WORLD” στην εταιρεία Yoruba, ένα άλμπουμ εμπνευσμένο από τις ατμόσφαιρες της νότιας Ιταλίας, την afro κουλτούρα και τις βαθύτερες ρίζες της Soul μουσικής.


Gabriele Poso And The Yorumba Soul Orchestra




Gabriele`s Solo

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

SEUN KUTI


Ο Oluseun Anikulapo Kuti(Seun Kuti) είναι νιγηριανός μουσικός και ο νεώτερος γιος του θρυλικού Afrobeat πρωτοπόρου Fela Kuti. Ο Seun κυκλοφορεί με την προηγούμενη μπάντα Egypt 80 του πατέρα του το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ με τίτλο Seun Kuti and Egypt 80.Ο Seun έπαιξε αρχικά με την Egypt 80 όταν ήταν μόνο 9 χρονών. Απίθανο άλμπουμ από έναν άξιο συνεχιστή της υπέροχης μουσικής δυναστείας των Kuti.


Seun Kuti he sings Fela`s Kalakut show

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

FELA ANIKULAPO KUTI


Fela The New Musical! In this new musical, directed and choreographed by Tony Award winner Bill T. Jones with a book by Jim Lewis and arrangements by Aaron Johnson and Antibalas! 37 Arts Theatre ΝΥ.

Performances Begin August 5th!











Fela Anikulapo Kuti, γεννημένος στην Abeokuta της Νιγηρίας το 1938. Τραγουδιστής - συνθέτης, τρομπετίστας, σαξοφωνίστας, πιανίστας, bandleader, και πολιτικός. Ο Kuti ήταν ένας από τους πιό αμφισβητούμενους μουσικούς της Αφρικής και καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του συνέχισε να παλεύει για τα δικαιώματα του απλού ανθρώπου παρά το διασυρμό του, την κατασυκοφάντηση ακόμα και τη φυλάκιση του από την κυβέρνηση της Νιγηρίας. Γεννημένος απο Yoruba γονείς, ο Kuti επηρεάστηκε έντονα και από τους δύο, η μητέρα του Funmilayo Kuti , υπήρξε μια ηγετική προσωπικότητα, μια φεμινίστρια ενεργός στο αντιαποικιακό κίνημα. Όλα τα αρχεία του χαρακτηρίζονται από κρίσεις για πολιτικά γεγονότα και συζητήσεις για την προσέγγιση του παν-Αφρικανισμού.
Το 1954, ο Kuti ξεκίνα την μπάντα Cool Cats ως τραγουδιστής παίζοντας highlife. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο Kuti αναπτύσσει τον ασυνήθιστο ήχο του, που τον περιγράφει ως highlife-τζαζ. Το 1968 ο Kuti αναγγέλλει την άφιξη του afrobeat και μέσα στο έτος με μια δεκάμηνη περιοδεία στις ΗΠΑ διαδίδει το νέο αυτό ήχο και ο ίδιος επηρεάζεται καταλυτικά από την αμερικανική τζαζ. Όταν επιστρέφει στην πατρίδα του ανοίγει ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης το The Shrine και αλλάζει το όνομα της μπάντας του σε Africa 70 (και αργότερα σε Egypt 80). Με τις μπάντες αυτές πρωτοπορεί με την χαρακτηριστικά τεράστια διάταξη του σχήματος που αποτελείται, από πολλούς τραγουδιστές και χορευτές, πολυάριθμους saxophonists, trumpeteers, τυμπανιστές - percussionists και φυσικά πολλούς κιθαρίστες συνδυάζοντας τους αφρικάνικούς ρυθμούς, τις γραμμές τζαζ, με τα πολιτικοποιημένα λυρικά ποιήματα που έγραφε ο ίδιος Η μουσική του ήταν περίπλοκη και παρά την ονομασία που της έδινε ως afrobeat δεν ήταν τίποτε άλλο από υψηλής κλάσης afro-τζαζ.
Ο Kuti ήταν πολιτικός και αντίθετος με την δικτατορική νιγηριανή κυβέρνηση. Το 1979, Kuti ιδρύει το πολιτικό κόμμα του - MOP (Moveαment of the People). Οι στρατιωτικοί επιστρέφουν το 1983 και μέσα στο έτος ο Kuti καταδικάζεται σε πέντε χρόνια φυλάκιση με πρόφαση την λαθραία εξαγωγή συναλλάγματος . Απελευθερώθηκε το 1986 μετά από μια ακόμα μια αλλαγή κυβέρνησης.
Ο Fela Anikulapo Kuti πέθανε το Σάββατο, 2 Αυγούστου 1997, στις 4pm (τοπική ώρα) στο Λάγος της Νιγηρίας. Ο αδελφός του Olikoye Ransome Kuti, δήλωσε:
«Η άμεση αιτία θανάτου του Fela ήταν συγκοπή καρδιάς, αλλά υπήρξαν πολλές περιπλοκές που προκύπτουν από το επίκτητο σύνδρομο ανεπάρκειας αντισωμάτων».
Ο Fela ήταν το άτομο με τη μεγαλύτερη επιρροή στον αφρικανικό κόσμο της μουσικής. Ήταν και θα είναι αναντικατάστατος.




Musical Off Broadway



Fela Kuti More Than Music

GERALDO PINO


Ο Geraldo Pino (aka Gerald Pine) είναι ένας από τους χαμένους ήρωες της αφρικανικής λαϊκής μουσικής. Τραγουδιστής, κιθαρίστας και bandleader από τη Σιέρα Λεόνε, ο Geraldo είχε σημαντική επιρροή στην soul/funk/Afrobeat σκηνή στη Δυτική Αφρική κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '60 και της δεκαετίας του '70. Έκανε μάλιστα τόσο μεγάλη εντύπωση στον νεαρό τότε Fela Kuti που έκτοτε και με κάθε ευκαιρία ο Fela μιλούσε με τα πλέον εγκωμιαστικά λόγια για αυτόν θεωρώντας τον πάντα την μεγαλύτερη επίδραση του. Παρ` όλα αυτά η μουσική του Geraldo Pino είχε παραμείνει ξεχασμένη για περισσότερο από 30 χρόνια Τα υπέροχα party grooves και η Funky αίσθηση που υπογραμμίζει τη μουσική φιλοσοφία του, κάνει τον ήχο του εξίσου ζωτικής σημασίας σήμερα όπως και τότε όταν πρωτογράφτηκε.
Μιλάμε λοιπόν για ένα ιερό τέρας της Αφρικάνικής μουσικής σκηνής και μια από τις σημαντικότερες κυκλοφορίες της βρετανικής εταιρείας Soundway.

Geraldo Pino & Heart Beats: Power to The People